Δραστηριότητες για παιδιά και γονείς

Δεν υπάρχει ,πιστεύω, ίχνος υπερβολής και αμφιβολίας στο να πούμε ότι το παιχνίδι “κυλάει στο αίμα” των παιδιών. Δε χάνουν ευκαιρία για να παίξουν, εκφράζονται και ψυχαγωγούνται παίζοντας, επικοινωνούν, συλλέγουν βιώματα και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι .

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί εκφράζει αυτό που αισθάνεται χρησιμοποιώντας το πρόσωπο του, το σώμα του και τις κινήσεις αυτού. (Και μιλώντας για «κίνηση» επιτρέψτε μου να αφήσω μια συζήτηση ανοιχτή, ένα σημαντικό «υπόλοιπο», για το όποιο θα μιλήσουμε μια άλλη φορά)

Θα ήθελα όμως εδώ να αναφερθώ στον ρόλο του ενήλικα(γονέα) που βρίσκεται δίπλα στο παιδί που παίζει, ειδικά στην συγκεκριμένη εποχή, στην οποία λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού στο σπίτι, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους.

Ας αποτελέσει αυτό μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί και να καθοριστεί ξανά η σχέση αυτή του παιδιού με τον ενήλικα και να αναπτυχθεί η συντροφικότητα τους έχοντας τον ενήλικα(γονέα) παρόν, να στηρίζει και να παροτρύνει το  παιχνίδι του παιδιού.

Έτσι παίζοντας οι γονείς με τα παιδιά τους μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, αλληλοβοηθιούνται, αλληλοσέβονται, και αποδέχονται τις αδυναμίες και τον τρόπο οργάνωσης και των δύο.

Ο γονέας να μην ενεργεί σαν «θεατής» που δίνει οδηγίες αλλά να παρατηρεί το αυθόρμητο παιχνίδι του παιδιού και να το βοηθάει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί δίνοντας έδαφος στα παιδιά να αναπτύξουν τις δικές του ιδέες, επιθυμίες και ανάγκες.

Παρακάτω προτείνονται μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια εντός του σπιτιού για παιδιά και γονείς! 

-          Εκπαιδευτικά επιτραπέζια, παζλ, παιχνίδια μνήμης

-          Αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, δραματοποιήσεις, παιχνίδια ρόλων

-          Κουκλοθέατρο, μαριονέτες, θέατρο σκιών

-          Μουσικοκινητικά παιχνίδια( με θέμα τον ήχο, την μουσική, τα ζώα, τις εποχές, το περιβάλλον κ.α )καθώς και ομαδικά κινητικά παιχνίδια πάνω σε παραμέτρους όπως δύναμη, ταχύτητα, ισορροπία, λεπτή κινητικότητα κ.α (επιτρεπτά και κατάλληλα για μέσα στο σπίτι φυσικά!)

-          Κατασκευές και χειροτεχνίες με διάφορα υλικά και τεχνικές

-          Ζωγραφική

-          Γιόγκα και γυμναστική

 

Ουρανία Χουρίδου – Μουσικοπαιδαγωγός

– Διπλωματούχος μουσικοκινητικής/ ρυθμικής αγωγής του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης (Universitaet für Musik und darstellende Kunst Wien)

Δασκάλα παιδικής γιόγκα (Flower Kids Yoga School teacher training, GARUDA- kids yoga teacher training)

fb: Urania Chouridou

fb page: Παιχνιδοτρόπιο- Μουσικοκινητική/ Ρυθμική Αγωγή